Oriëntatie nr. 155
juni 2024
Onderstaande artikelen verschenen onlangs in ons kwartaalblad Oriëntatie.
In de papieren versie van ons blad staan meer artikelen. (I.v.m. privacy publiceren we niet alles online)
Alles lezen? Neem dan een abonnement.
Wat God je geeft, is nooit bedoeld om alleen voor jezelf te houden
Gera is als kinderwerkster actief in de Arabisch-Nederlandse missionaire wijkgemeente Daar al Amal te Zeist. Vrijwel iedere zondag verzorgt ze het programma voor de kinderen. Het is voor haar het hoogtepunt van de week geworden.
Het Offerfeest als aanleiding tot gesprek
Het islamitische offerfeest Eid al-Adha (Turks: Kurban bayramı) is een van de belangrijkste feesten van de islamitische kalender. Met het offerfeest herdenken moslims de bereidheid van de profeet Ibrahiem om zijn zoon Ismael te offeren in gehoorzaamheid aan Gods bevel.
Kayhan: Een zoektocht naar Jezus
Kayhan groeide op in een moslimgezin maar ging al snel zijn eigen weg. Op een nacht werd hij voor het eerst stilgezet bij het leven van Jezus. Wie was deze Jezus, en was Hij het werkelijk waard om alles voor op te geven? Kayhan ging op zoek naar de waarheid.
Oriëntatie nr. 154
maart 2024
Getuigen van het kruis
In deze weken voor Goede Vrijdag leven we met aandacht voor het kruis van Christus. Voor moslims is dat kruis een groot obstakel. Voor hen die tot geloof kwamen is het kruis verlossend nieuws, maar zij leren ook wat het betekent om zelf een kruis te dragen.
Een Bron van Leven voor Arabieren in Rotterdam
In Rotterdam-Noord startte in oktober een nieuwe missionaire gemeenschap onder de naam Bron van Leven, die in het bijzonder Arabischtaligen en Noord-Afrikanen welkom wil heten. Een gesprek met Fred Kappinga en Samer Younan over dit initiatief.
Hoe de Marokkaanse Zakiya Jezus vond
Zakiya groeide op in een moslimgezin. Zij heeft Jezus ontmoet en hem als Heer van haar leven aangenomen maar dat ging niet zonder slag of stoot. Want, zo vertelde haar familie haar ook, je bent nu eenmaal als moslim geboren…
Oriëntatie nr. 153
december 2023
Samen uitreiken naar onze Turkstalige buren
Van de meer dan tachtig miljoen inwoners van Turkije is slechts een fractie christen, zo’n 0,02%. Dit onbereikte volk woont bij ons om de hoek. Gastarbeiders met hun kinderen en kleinkinderen, Turkse bruiden en recent ook Turkse vluchtelingen wonen in onze wijken en participeren in onze samenleving. Wie deelt de liefde van Christus met hen? En hoe kan Evangelie & Moslims daarbij helpen?
Getuigenis Nemat
Het is een wonder dat Nemat zijn verhaal met ons kan delen. Zijn ouders werden door de Taliban gedood. Hijzelf kon vluchten en bereikte na een gevaarlijke reis Nederland, maar werd daar aangereden door een bus. De artsen gaven hem weinig kans op overleven, maar Jezus verscheen aan hem en zei: ‘Mijn zoon, je hoeft niet bang te zijn. Je gaat niet dood en je zult niet alleen zijn. Ik ben bij je en er is een grote familie voor jou.’
(niet) Spreken over politiek
In het conflict tussen Israël en de Palestijnen schaart de moslimwereld zich vrijwel unaniem achter de Palestijnen. Veel christenen in Nederland steunen juist Israël en voelen een grote verantwoordelijkheid voor het Joodse volk. In een gesprek met een moslim over dit conflict kun je tegenover elkaar komen te staan. Hoe voorkom je verwijdering en polarisatie en hoe krijg je samen oog voor Gods koninkrijk?
Oriëntatie nr. 152
september 2023
Een bijzondere roeping voor een gewone gemeente
Sommige traditionele kerken zenden al decennialang gemeenteleden uit naar verre bestemmingen, maar investeren niet evenveel om migranten in hun eigen omgeving te bereiken. Hoe komt dat? Wat houdt hen tegen?
Stap voor stap alles aan God overgeven
Ali had niet zoveel met het geloof in God en had al heel wat van de wereld gezien. Toch bracht een klein foldertje op de markt in Putten hem op het spoor van de Bijbel, waardoor hij de levende God leerde kennen.
De rust van het beloofde land
Overwegingen bij de zoektocht naar een nieuw asielbeleid.
Oriëntatie nr. 151
juni 2023
Terugblik Rabita-conferentie 2023
Kort verslag van deze conferentie voor Arabisch-sprekende chistenen en geïnteresseerden.
Bidden op school
„We zijn een openbare school en geen gebedshuis.” Dat antwoord klonk begin dit jaar nadat twintig islamitische leerlingen van het Leidsche Rijn College in Utrecht het schoolbestuur hadden gevraagd om een speciale gebedsruimte.
Pionieren in de Lichtstad
Een keer per maand komen Arabischtalige gelovigen in het zuiden van het land samen in Eindhoven.
Persbericht: Evangelie & Moslims verhuist per 1 oktober naar Voorthuizen
Na 45 jaar verlaten we het vertrouwde Amersfoort. We krijgen er veel mogelijkheden voor terug om in eigen huis meer programma’s en gastvrijheid aan te bieden. Een voorbeeld…
Oriëntatie nr. 150
maart 2023
Nederlandse gebedskalender tijdens Ramadan 2023
Evangelie & Moslims heeft weer een gebedskalender voor christenen samengesteld, om tijdens de Ramadan (23 maart – 20 april) te bidden voor moslims in Nederland.
Islam in huis: Als er moslims in je familie komen
Wat kun je tegenkomen als jezelf of wanneer je dochter trouwt met een moslim? Of wanneer een van je kinderen moslim wordt?
Ontmoetingen in Zwolle: In gesprek met de nieuwe Turkse vluchtelingen
Wie zijn deze nieuwe vluchtelingen? En hoe kunnen we contact maken?
Afsluiting derde studiejaar Filippus
Op 4 februari j.l. was er een feestelijke afsluiting van het derde studiejaar van de Filippus-opleiding.
Barensweeën
In Markus 13 vergelijkt Jezus het geweld van oorlogen, hongersnoden en aardbevingen met barensweeën. Ook de apostel Paulus vergelijkt in Romeinen 8 de nood van de ‘zuchtende’ schepping met een…
Steun via Turkse kerken in het aardbevingsgebied
Steun de Turkse kerken die hulp verlenen aan de slachtoffers van de aardbeving
Oriëntatie nr. 149
december 2022
Insjallah Online, voorjaar 2024
Online cursus voor christenen over omgaan met moslims en de islam.
Een asielboot brengt verrassingen mee
Het aanmeren van een asielboot in je buurt staat bij geen enkele kerk in het beleidsplan. Wat doe je als het toch gebeurt en er plotseling 70 asielzoekers op je stoep staan?
Kerstfeest met tweerichtingsverkeer
Het Kerstevangelie herinnert ons aan de missio Dei. Zoals Christus in de wereld kwam, worden wij als kerk in deze wereld geroepen.
Zomerschool Moslims en het Evangelie
Een praktische trainingsweek voor christenen, om je geloof te delen met moslimvluchtelingen en met moslims die hier al jaren wonen.
Insjallah Online, voorjaar 2023
Online cursus voor christenen over omgaan met moslims en de islam.
Terugblik Inspiratiedag 5 november 2022
Thema: Gods missie brengt mensen samen! Een dag met liederen en getuigenissen van nieuwe gelovigen en praktische handvatten voor kerken.
Oriëntatie nr. 148
september 2022
Gods missie brengt mensen samen
Veel missionaire initiatieven richting migranten en vluchtelingen bevinden zich nog aan de rand van de kerk. Voor de toekomst is meer samenwerking tussen traditionele kerken en missionaire initiatieven belangrijk.
Samen groeien in Krimpen
Een feestelijke pinksterdienst vormde de start van de pioniersplek voor Arabischtaligen Bayt al Noer in Krimpen a/d IJssel, waarbij een Marokkaanse evangeliste werd bevestigd.
Wie verlangt er naar inspiratie?
Inspiratie is niet altijd iets waar je zelf naar uit ziet. Het kan immers leiden tot nieuwe dingen en daar schrikken we soms voor terug.
Insjallah Online, najaar 2022
Online cursus voor christenen over omgaan met moslims en de islam.
Oriëntatie nr. 147
juni 2022
Het Suikerfeest wordt minder zoet
Een groeiend aantal moslims wil niet meer geassocieerd worden met ‘zich volproppen met snoep’. Begrijpelijk. Wat is eigenlijk de essentie van dit feest en wat zijn verschillen met christelijke feesten?
Daar al Amal, een kerk als huis van hoop, dicht bij mensen
Na zes jaar pionieren, dwars door een coronaperiode heen, zet Huis van Hoop in Zeist binnenkort een volgende stap. Onder de vleugels van drie kerken begint een missionaire gemeente met diensten op zondag.
Uitleggen of uitleven?
De betekenis van het Pinksterfeest is niet zo makkelijk uit te leggen aan anderen. Maar Pinksteren vraagt meer om uitleven dan om uitleggen.
Van een slavenmantel naar een koningskleed: de Jozef-conferentie
Een groep Turkstalige vrouwen kwam vier dagen bijeen om aan de hand van het leven van Jozef te kijken naar hun eigen levensverhaal.
Rabita conferentie: gebed verhoord!
Van 29 april tot 2 mei organiseerde Evangelie & Moslims opnieuw de Rabita conferentie voor Arabisch sprekende christenen van moslimachtergrond
Oriëntatie nr. 146
maart 2022
Lale Gül en het gewicht van de Turkse eer
In haar boek ‘Ik ga leven’ protesteert Lale Gül fel tegen de manier waarop ze als meisje en vrouw de eer van de Turkse gemeenschap hoog moest houden.
Kom tot het gebed
Bidden is als het goed is meer dan alleen maar verlangens bekend maken bij God. In het gebed gaat het er ook om dat we zoeken en luisteren naar Gods wil en uitspreken dat we Hem willen volgen en dienen.
Oriëntatie nr. 145
december 2021
Hoe een gewone kerk open kan staan voor nieuwe gelovigen
Hoe kun je als gewone Nederlandse kerk op een goede manier vluchtelingen die van moslim christen zijn geworden in je gemeente verwelkomen en opnemen?
Wat heb je aan een Filippus-opleiding? Drie oud-studenten vertellen het
We vroegen drie oud-studenten van de FIlippus-opleiding naar hun ervaringen.
Eenheid door lofprijzing
De lofprijzing van God loopt als een rode draad door de Bijbel. Het gaat er dan om dat God de eer krijgt van álle volken en vanuit álle talen,
Aandacht voor het trauma van Afghanen in ons midden
Er zijn ongeveer 50.000 Afghanen in ons land en veel kerken hebben contact met hen. Een aantal is christen geworden. Hoe kun je juist nu goed aandacht geven aan Afghaanse naasten?
Oriëntatie nr. 144
september 2021
Terugblik zomerconferenties
In de zomer van 2021 organiseerde Evangelie & Moslims weer een aantal conferenties, voor drie verschillende groepen nieuwe christenen.
Gemengde huwelijken
Kun je als christen met een moslim trouwen?
De liefde laat niemand vrij
Boekbespreking: De liefde laat niemand vrij. Een zoektocht naar waarheid en recht bij atheïsten, moslims en christenen. Gerard Vrooland
Leven zonder hoop?
Aan de tragische geschiedenis van Afghanistan wordt een nieuwe periode toegevoegd. Wat betekent dit voor de Afghaanse gemeenschap in ons land?
Oriëntatie nr. 143
juni 2021
De zoektocht naar de ware Jezus
Al eeuwen claimen moslims dat de Koran een betrouwbaarder beeld geeft van de identiteit en de boodschap van Jezus dan de Bijbel.
Wat doen wij na het talenwonder?
Het talenwonder van Pinksteren betekende niet dat christenen voortaan achterover konden leunen.
Opnieuw Filippus-opleiding voor evangelisten
Deze opleiding omvat een éénjarige training met name voor christenen met een moslimachtergrond.
Nieuwe initiatieven in 2020 ondanks én dankzij coronacrisis
Deze maand verscheen het jaarverslag 2020 van Evangelie & Moslims.
Oriëntatie nr. 142
maart 2021
Nieuw leven in de stad
Hoe christenen de verbinding kunnen maken met de moslimgemeenschap.
Verkiezingen: Het gat in de christelijke theologie
Als gevraagd wordt wat de belangrijkste verschillen zijn tussen islam en christendom, zullen veel christenen zeggen: De islam kent geen scheiding van kerk en staat, …
Een kentering in de politiek?
Christenen van moslimachtergrond die actief raken in de politiek kunnen laten zien dat het christelijke geloof geen achterhaalde Europese traditie is.
Oriëntatie nr. 141
december 2020
Nieuwe Amsterdammers helpen om de Weg te vinden
Het Taalcafé is één van de vaste activiteiten van Werkgroep De Weg, ontstaan vanuit de gemeente Oase voor Nieuw-West in Amsterdam.
Hoe houden we het samen vol?
Het Corona-virus… Welke keuzes maken we in de kerk?
Nieuwe Testament in het Tarifit
Er is een nieuwe vertaling uitgekomen in druk en audio van het gehele Nieuwe Testament in het Tarifit, de moedertaal van 80% van de Marokkanen in ons land
Wordt Jezus het voorbeeld voor gekwetste moslims?
De imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam stelde voor om belediging van de profeet Mohammed wettelijk strafbaar te stellen. Zou het niet beter zijn als Jezus het voorbeeld wordt voor gekwetste moslims?
Oriëntatie nr. 140
september 2020
Leren van Samuel Zwemer, pionier van zending onder moslims
In de Filippus-opleiding stonden we met de studenten stil bij de biografieën van verschillende pioniers van zending onder moslims. Eén van hen is Samuel Marinus Zwemer (1867-1952), die wel de ‘apostel voor de moslims’ is genoemd. Hij was de eerste Amerikaanse lange-termijn zendeling op het Arabische schiereiland.
‘Ik heb zoveel gekregen. Dat mag ik doorgeven!’
Het is nu rustig in huis bij Henk en Gerry Visscher in Apeldoorn. Dat is niet altijd zo en zeker niet altijd zo geweest. Een direct gevolg van het werk waar Henk, hierin ondersteund door zijn vrouw, zich nu al vele jaren met hart en ziel aan geeft.
Itzinya helpt nieuwkomers een bedrijf te starten
Veel vluchtelingen die in hun eigen land een bedrijf of winkel hadden, vinden het in Nederland lastig om werk te vinden dat bij hen past. Voor deze mensen is er de Itzinya trainingsmethode ontwikkeld.
Laat niemand achterblijven
Een heel aantal jaren geleden gaf de Koptisch Orthodoxe kerk in Egypte een boekje uit met de titel ‘De dwaalleer van eeuwige redding in een ogenblik.’
Oriëntatie nr. 139
Juni 2020
Filippus-opleiding zoekt nieuwe studenten
Deze opleiding van Evangelie & Moslims omvat een éénjarige training met name voor christenen met moslimachtergrond.
Klagen in crisistijd
Het kerkelijke werk is hard geraakt door de maatregelen tegen het Coronavirus. Als ik dit schrijf ziet het er naar uit dat…
Online bronnen en corona
De ingestelde Corona-beperkingen, die het onmogelijk of veel moeilijker maken om mensen persoonlijk op te zoeken, hebben het belang van goede online informatie over het christelijk geloof onderstreept. Op onze…
Oriëntatie nr. 138
Maart 2020
Yaşam Sözü, Turks-Nederlandse Pioniersplek in Twente
In Twente wonen relatief veel Turkse medelanders met in Almelo het hoogste percentage, circa 9%. In Almelo is sinds 1 januari een pioniersplek ontstaan, waarin verschillende lokale kerken samenwerken.
‘Isa al Masieh in de Koran
Jezus wordt in de Koran genoemd met de naam ‘Isa al Masieh of ‘Isa ibn Marjam. De Koran geeft aan dat Isa maagdelijk geboren is en vertelt dat Isa grote wonderen deed zoals het opwekken van doden. Het is bekend dat tal van moslims mede door wat ze in de Koran over Jezus lazen, op zoek gingen naar wie Hij was en zo tot geloof kwamen.
Een huis van licht in een stad van glas
Pioniersplek voor Arabischtaligen in Leerdam.
Oriëntatie nr. 137
December 2019
Kom tot het gebed…
In Amsterdam kan er meestal heel wat, maar het viel moslims nog niet mee om er een islamitische gebedsoproep te laten klinken. Het besluit van de Blauwe moskee om voortaan iedere vrijdag via luidsprekers de hele wijk op te roepen tot een islamitische belijdenis en gebed, tekent de nieuwe vrijmoedigheid onder moslims. Jarenlang was er schaamte en ongemak vanwege het optreden van Islamitische Staat, maar nu IS langzaam buitenbeeld raakt, treedt een nieuwe generatie moslims weer zelfverzekerd naar buiten.
In gesprek met Ali, Koerd en christen
In oktober 2019 organiseerde Evangelie & Moslims weer de najaarsconferentie voor de Turkse christenen, waarvan de meesten van moslimachtergrond zijn. Tijdens de conferentie spraken we onder andere met Ali. Hij…
Oriëntatie nr. 136
September 2019
Lees het nieuwe nummer van ons blad Oriëntatie
Nummer 136 / september 2019
Bidden om zegen
We worden in de Bijbel aangemoedigd om vrijmoedig en met verwachting God om zijn zegen over ons leven te bidden. Niet alleen het Oude Testament, ook Jezus moedigt ons aan: ‘Alles wat u de Vader zult bidden in Mijn Naam, zal Hij u geven.’
Present in de lichtstad
Voor wie in het donker loopt, is ook een klein lichtje genoeg om de weg te vinden. In de stad van het licht, zoals Eindhoven genoemd wordt, wil een groep…
Oriëntatie nr. 135
Juni 2019
Filippus-opleiding voor evangelisten met moslimachtergrond start op 27 september
Op zaterdag 27 september start Evangelie & Moslims met de nieuwe Filippus-opleiding. Deze praktisch-theologische opleiding omvat een éénjarige parttime training met name voor christenen met een moslimachtergrond. De opleiding rust studenten toe om samen met anderen het goede nieuws van Jezus Christus uit te dragen.
Pasen in Kralingen
Het Kruispunt is een christelijk ontmoetingscentrum in de Rotterdamse wijk Kralingen. Buiten aan de muur hangt een groot bord, met daarop de woorden christenen in gesprek met moslims. Martijn Leeftink…
Missionaire diakonia
Hoe deden de apostelen dat: aandacht geven aan verschillende culturele groepen in de gemeente en toch de eenheid bewaren? Misschien kunnen wij daar in onze tijd en situatie wat van leren.
Oriëntatie nr. 134
Maart 2019
Enthousiast over Wereldnieuws
Afgelopen maanden deden kinderclubs in Leersum en Leerdam mee met de pilot van de nieuwe methode ‘Wereldnieuws’. Marian Marchal (Leersum) en Betty Versluis ( Leerdam) zijn enthousiast over dit nieuwe kinderwerkmateriaal.
In hetzelfde schuitje als de salafisten
Het was voor veel christenen geen leuke ervaring dat het Verwey-Jonker Instituut in een recent verschenen rapport concludeerde dat salafisten in gedrag en opvattingen niet heel anders zijn dan de Nederlandse orthodoxe christen of jood. Zo’n gelijkstelling geeft een gevoel van vervreemding.
Opleiding voor christenen met een moslimachtergrond
Evangelie & Moslims start met een éénjarige praktisch- theologische opleiding met de focus op leiding geven in een missionaire bediening.
Oriëntatie nr. 133
December 2018
Hoe doop je nieuwe gelovigen?
Voor een deel van de christenen is dat geen vraag: Je doopt natuurlijk door onderdompeling in water. Moslims die als volwassene tot geloof komen, verwachten meestal dat ze door onderdompeling gedoopt worden. In de kerken van de gereformeerde traditie is men echter gewend aan het dopen door besprenkeling vanuit een schaal. Veel kerkenraden zijn wel bereid om bekeerlingen van moslimachtergrond te dopen door onderdompeling als de wens daartoe bestaat. Sommigen vragen zich echter af of deze manier van dopen wel past bij de kerken van de Reformatie. Onderstaand artikel maakt duidelijk dat de Reformatie zeker ruimte geeft voor onderdompeling.
‘Holiness not safety is the end of our calling’
Bovenstaande uitspraak heeft Lilias Trotter ons nagelaten in haar dagboek: Het doel van onze roeping is niet veiligheid, maar heiligheid. Lilias liet ruim honderd jaar geleden een veelbelovende carrière als kunstschilder in Londen aan zich voorbij gaan, om 40 jaar lang als alleenstaande Engelse vrouw zending te bedrijven in Algerije. Een roeping niet zonder gevaar en naar het aanvankelijk leek zonder veel vrucht.
Een jubileumdag vol bijzondere getuigenissen
Afgelopen zaterdag vierde stichting Evangelie & Moslims haar 40-jarige jubileum. Het was een dag van dankzegging, lofprijzing, getuigenissen en toewijding aan de opdracht van Christus: Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.
Oriëntatie nr. 132
September 2018