Spring naar content

Wat heb je aan een Filippus-opleiding? Drie oud-studenten vertellen het

Publicatiedatum: 2 december 2021

Rana, Meryem en Haidar zijn drie studenten die een jaar terug hun opleiding afrondden. We vroegen hen naar hun ervaringen.

Ben je na de Filippus-opleiding met nieuw evangelisatiewerk begonnen, of was je al bezig?

Rana: Ik was al drie jaar bezig als evangelist bij de Arabisch-Nederlandse pioniersplek Daar al Amal in Zeist. Mijn aanstelling werd toen uitgebreid van één naar twee dagen per week. We hebben in Zeist elke week een Bijbelstudie en sinds dit jaar ook vieringen op zondag en geven diaconale hulp. Dit jaar ben ik ook aangenomen voor één dag in de week als evangelist in de interkerkelijke pioniersplek De Poster te Veenendaal. Ik ben daar actief bij verschillende activiteiten, met missionair vrouwenwerk en pastoraal bezoek bij Arabischtalige vrouwen thuis.

Meryem: Ik hielp al op verschillende plaatsen een beetje mee met Arabisch-Nederlandse samenkomsten. Nu heb ik ook pastorale verantwoordelijkheid gekregen in  mijn eigen kerk in Utrecht-Overvecht waar ik samen met de predikant mensen die gedoopt worden begeleid. Daarnaast ga ik binnenkort als evangelist aan het werk bij de Arabisch-Nederlandse Oase-kerk in Amersfoort en bij een pioniersplek in Krimpen a/d IJssel. Ik ga o.a. mensen thuis bezoeken, vrouwen-activiteiten organiseren en straatwerk doen.

Haidar: Ik deed stage in de Arabisch-Nederlandse Oase-kerk in Amersfoort en daar ben ik ook lid geworden en nu ouderling. Ik geef (samen met anderen) leiding aan kerkdiensten, ik help bij Bijbelstudies en ik geef leiding aan het evangelisatieteam. Met het evangelisatieteam gaan we vaak naar buiten, we verspreiden flyers met uitnodigingen voor activiteiten en gaan in gesprek met mensen van moslimachtergrond.

Heeft de Filippus-opleiding je geholpen om je werk als evangelist te doen?

Haidar: Ik heb geleerd om een Bijbelstudie te kunnen leiden. Niet alleen doordat ik dankzij Filippus beter antwoorden kan geven op vragen over de drieëenheid, maar ook omdat ik nu makkelijker een groep kan leiden met heel verschillende mensen. Ik heb geleerd goed te luisteren naar mensen om ze daardoor beter te kunnen helpen.

Meryem: Héél veel. Eerst kon ik niet bidden met andere mensen, nu kan ik vrijmoedig een gebed uitspreken vóór en met anderen. Ik heb geleerd hoe ik de Bijbel kan bestuderen en een Bijbelstudiegroepje kan helpen om de toepassing van een Bijbelgedeelte voor vandaag te vinden. Ik heb ook geleerd hoe ik in een gesprek zoekende moslims verder kan helpen vanuit mijn eigen ervaringen hoe ik Jezus leerde kennen. Ik kan nu ook veel beter uitleggen wat de Bijbel ons leert over God als Vader, Zoon en Heilige Geest. Moslims hebben altijd vragen over de drieëenheid en nu weet ik hoe ik daarop kan reageren.

Rana: Ja heel veel. Ik ben stichting Evangelie & Moslims dankbaar voor deze kans. Het heeft me erg geholpen om een Bijbelstudie te leiden. Ik weet nu hoe ik dat moet voorbereiden en hoe ik door goede vragen te stellen mensen erbij kan betrekken. Dat hebben we bij de Filippus-opleiding veel geoefend. Wat ik ook geleerd heb is om meer geduld te hebben met anderen. Wij Arabieren praten meer dan dat we luisteren. In jullie cultuur is er meer geleerd om goed te luisteren. Ik vind dat heel mooi, want dan kun je mensen beter begrijpen en met meer wijsheid een antwoord geven.

Als je nu terugkijkt na een jaar: Wat zijn de meest waardevolle dingen die je geleerd hebt?

Meryem: Het mooiste is dat ik een heel andere Meryem ben geworden. Ik zei tegen mijn man en tegen een vriendin die de Filippus-opleiding ook wilden doen: Als je aan het einde niet veranderd bent, heb je deze opleiding niet serieus genomen. Vroeger was ik niet zo toegewijd aan de Bijbel. Nu zie ik hoe mooi de Bijbel is en gebruik ik hem als een bron van grote waarde. Ik hield van God, maar ik wist niet hoe ik Hem kon dienen. De Filippus-opleiding heeft me op weg geholpen. Nu dien ik Hem met veel vreugde.

Rana: Niek Tramper leerde ons met hele praktische voorbeelden te begrijpen hoe er in een team mensen heel verschillende karakters hebben. Het was mooi dat er verschillende docenten waren, Nederlanders en anderen en dat er naast theorie ook veel praktijk was. Elke keer ging je in een kleine groep nadenken: wat heb ik geleerd van deze lessen, wat ga ik ermee doen? De laatste week hebben we heel veel geoefend met preken of Bijbelstudies leiden, dat was prachtig. Ook de stage was heel belangrijk voor mij, daar heb ik veel geleerd.

Haidar: Voor mij is het mooiste dat ik persoonlijk heel erg gegroeid en gevormd ben. Vroeger werkte ik niet met een team, maar alleen individueel. Ik heb geleerd dat alleen als de groep tot zijn doel komt, een individu tot zijn doel komt. Deze opleiding heeft echt mijn karakter gevormd. Dankzij deze studie kan ik nu dienen in de kerk. Ik heb ook mijn talenten ontdekt. Mijn talent is evangelisatie, Bijbelstudie leiden en preken.

Zou je de opleiding aanbevelen aan anderen?

Rana: Ja, dat heb ik al vaak gedaan. Arabische mensen vragen mij vaak: hoe weet jij dit allemaal, hoe kun jij dit doen? Want wij zijn als moslim meestal niet gewend dingen te leren van buiten onze cultuur. Dan vertel ik over de Filippus-opleiding en zeg ik: ‘Met geloof en geduld kun jij die opleiding ook doen!’

Meryem: Een van de Marokkaanse broeders in het geloof verzorgde een paar maanden terug een mediatie. We zagen dat hij daar echt een gave voor heeft. Ik heb hem meteen geadviseerd om de Filippus-opleiding te doen en verteld wat ik er zelf van geleerd had.

Haidar: De manier van lessen volgen was voor mij compleet nieuw, maar ik vond het een erg hoog niveau hebben. Ook de docenten waren heel fijn, met veel kennis van theologie en cultuur. De onderwijsfaciliteiten zijn heel geschikt voor mensen die nog geen goed Nederlands kennen. Ik vertel vaak aan anderen over de Filippus-opleiding en motiveer hen die ook te volgen. Ik hoop zelf later nog verder te kunnen studeren met een hbo opleiding van vier jaar.

In januari hopen we te starten met het derde jaar van de Filippus-opleiding. Kent u nieuwe gelovigen voor wie deze opleiding geschikt zou zijn, neem dan contact met ons op. We vragen ook uw gebed en financiële steun voor deze opleiding. 

Lees hier meer over de Filippus-opleidingFilippus-opleiding voor evangelisten met moslimachtergrond start op 27 september
Scroll naar boven