Een huis van licht in een stad van glas
Pioniersplek voor Arabischtaligen in Leerdam.
Leerdam heeft het hoogste percentage moslims van ons land. Ruim 19 procent van de bevolking heeft een islamitische achtergrond. Dat heeft te maken met de glasfabriek Royal Leerdam Crystal waarvoor in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw ‘gastarbeiders’ werden geworven uit Turkije. Er zijn sindsdien ook vluchtelingen uit Irak en Syrië en andere Arabische landen gekomen die een huis kregen in Leerdam. Voor hen is er een pioniersplek gestart met de naam Daar al Nour: Huis van Licht.
Een huis van God
De Hervormde Pauluskerk staat pal naast een winkelcentrum. Van de Etos of de Aldi loop je zo het bijgebouw binnen. Bij de deur staat Rakaan die samen met gemeenteleden de gasten iedere vrijdagmiddag vanaf half vijf welkom heet. Hij proeft nog even de koekjes of ze nog vers zijn en zorgt dat de koffie en thee gereed staan. Gastvrijheid is in de oosterse cultuur immers geen bijzaak. Is het kerkgebouw geen drempel voor migranten met een moslimachtergrond, vraag ik Rakaan. “De kerk is een huis van God waar geen vreemde dingen gebeuren die kunnen afstoten. Dat is een voordeel. Het is wel waar dat mensen op elkaar letten wat ze doen, dat kun je niet voorkomen. Dat is een belemmering voor sommige moslims. Ik zeg tegen hen: ‘Als je de kerk binnengaat, kun je het negatieve beeld over moslims doorbreken. Je kunt zo laten zien dat je vriendschappelijk met christenen omgaat.’ Iedereen kent mij in Leerdam en weet dat ik christen ben. Ik probeer migranten te helpen of ze nu moslim zijn of niet. Zo bouw ik aan vertrouwen.”
Rond Pinksteren zijn we begonnen
De gasten druppelen langzaam binnen voor de wekelijkse Bijbelstudie. Het is een klein groepje dit keer. Eenmaal in de maand is er geen Bijbelstudie maar een laagdrempelig programma met een maaltijd, dan komen er meestal meer mensen. Vorige maand is er voor het eerst een zondagmiddagdienst geweest waar ook heel wat mensen kwamen. Johan den Hartog, scriba van de Hervormde wijkgemeente West: “Jaren geleden heeft een aantal gemeenteleden van de Pauluskerk met moslimjongeren in de wijk gesport en activiteiten ontplooid, omdat ze zich op hen betrokken voelden. We waren dankbaar dat zich nu de mogelijkheid van een pioniersplek aanbood. Daarom hebben twee plaatselijke Hervormde wijkgemeenten en de CGK besloten samen deze pioniersplek te starten. Rond Pinksteren 2017 zijn we begonnen. We willen laten zien hoe we als christenen met elkaar omgaan en wat de Here Jezus voor ons betekent. In de wekelijkse ontmoetingen gaat de Bijbel open en we bemiddelen bij sociaal-diaconale hulp en verlenen individuele pastorale zorg.” Ook in de plaatselijke Christelijke Gereformeerde Kerk was er al jarenlange betrokkenheid op de migrantengemeenschap via activiteiten voor kinderen, jongeren en vrouwen.
De sfeer is gemoedelijk en vertrouwd. Rakaan stelt met een persoonlijk woord iedereen op z’n gemak. We maken een rondje hoe het met iedereen gaat en nieuwe mensen worden welkom geheten. Nadat iemand een gebed heeft uitgesproken, zingen we een Arabisch lied uit de bundel die op tafel ligt. Het lied staat tevens op de beamer zodat iedereen kan meezingen. De kinderen gaan hierna met de leiding naar hun eigen ruimte, waarna er rust en concentratie komt voor de Bijbelstudie. Alles gebeurt tweetalig Nederlands-Arabisch. Vertalen is voor Rakaan als beëdigd tolk geen probleem. Je hebt in een pioniersplek altijd een voortrekker nodig die beide talen goed kent.
Dit is het eerste deel van een artikel in ons blad Oriëntatie, nummer 138 (maart 2020).