Spring naar content

Filippus-opleiding

Een praktisch-theologische opleiding voor evangelisten

Filippus - Praktisch-theologische opleiding voor evangelisten

Deze deeltijd-opleiding van stichting Evangelie & Moslims is speciaal ontwikkeld voor christenen met een moslimachtergrond. De opleiding rust je toe om samen met anderen het goede nieuws van Jezus Christus uit te dragen. In januari 2024 begint een nieuw leerjaar.

De opleiding wordt (afhankelijk van het aantal aanmeldingen) aangeboden in het Nederlands, Arabisch, Farsi en Turks.

Drie doelen

 1. Verdieping van kennis en inzicht: in God, de Bijbel, jezelf, het verschil tussen christelijk geloof en islam, de actuele vragen in de samenleving en de kerk;
 2. Training van vaardigheden voor een evangelist: zoals het voeren van geloofsgesprekken, het leiden van Bijbelstudiegroepen, dienend leiderschap, samenwerken met kerken in een team, pastorale vaardigheden;
 3. Groei in christelijk karakter en levensstijl: Jezus volgen als voorbeeld voor anderen.

Indeling van de studie

De opleiding bestaat uit twee delen:

A. In het eerste deel van januari t/m juli 2024 is er veel aandacht voor discipelschap, persoonlijke vorming en Bijbelkennis. Wanneer je al langer dan drie jaar christen bent, ruim voldoende Bijbelkennis hebt en een aanbeveling uit je kerk, dan is dit gedeelte wel aanbevolen, maar niet verplicht als voorbereiding op deel B.

B. In het tweede deel van september 2024 t/m juli 2025 is er veel aandacht voor vaardigheden die je nodig hebt als evangelist. Daarbij maak je kennis met veel verschillende vakken:

 • Karakter en betrouwbaarheid van de Bijbel; Eenheid van Vader, Zoon en Heilige Geest; Zonde in islam en in christelijk geloof; Het werk van de Heilige Geest; Getuigen en Dienen;
 • Voorbereiden en leiden van Bijbelstudies; Omgaan met conflicten; Pastoraal leiderschap; Getuige zijn in gezin en familie;
 • Karakter en getuige zijn; Liefde in relaties, huwelijk en gezin; Vrijheid in Christus; Trouw blijven en volhouden in de geestelijke strijd.
 • Vragen over de kerk, de samenleving en integratie;

Een overzicht van alle vakken vind je in de studiegids (wordt toegezonden aan wie zich aanmeldt voor een toelatingsgesprek).

Wat je mag verwachten

 • Iedere maand 2 dagen les (vrijdagmorgen t/m zaterdagmiddag) met colleges, praktijklessen en oefening in vaardigheden, in deel A zijn de lessen alleen op vrijdag;
 • Studieweek in juli met veel verdieping en praktijk;
 • Deskundige en ervaren docenten;
 • Coaching bij het verwerken en toepassen van de lessen;
 • 60 uur stage in een periode van 4-5 maanden in een pioniersplek of kerk die zich richt op moslims.

Getuigschrift en erkenning

Iedere maand is er een toets, waarmee je studiepunten verzamelt. Na het behalen van de vereiste studiepunten ontvang je een getuigschrift. Steeds meer kerken in Nederland zoeken naar een evangelist die om kan gaan met moslims. Met het certificaat van Evangelie & Moslims krijg je een goede entree voor een taak als evangelist. Evangelie & Moslims is al 45 jaar bekend bij alle Nederlandse kerken.

Een opleiding voor jou?

Benje zelf van moslimachtergrond en heb je het verlangen om moslims op de weg van Christus te brengen en te begeleiden? Dan is deze opleiding iets voor jou! Neem tijdig contact met ons op om te kijken of de cursus bij jou past en spaar alvast voor het cursusgeld.

Kosten

Een opleiding zoals deze brengt veel kosten met zich mee en kan niet starten zonder subsidies. Voor deelnemers zijn de kosten voor gedeelte A €100,- en voor gedeelte B: € 200,- plus zeven maandelijkse termijnen van € 75,- Óf in één keer vóór aanvang  €100, + € 675,- (ipv €100 + €725,-). Bespreek deze opleiding met je kerk/gemeente en vraag hen je te steunen!

Deze opleiding vraagt een grote investering van Evangelie & Moslims. Donaties voor de Filippus-opleiding zijn daarom welkom!

Aanmelding en toelating

Toelating tot de opleiding vindt plaats op grond van een gesprek over geschiktheid en motivatie na ontvangst van het aanmeldformulier. Tevens is het belangrijk dat er een kerkelijke gemeente is waar je lid bent en die achter je keuze voor deze opleiding staat. Neem contact op met Cees Rentier c.rentier@evangelie-moslims.nl wanneer je belangstelling hebt of wanneer je iemand kent voor wie je denkt dat deze opleiding zinvol is.

Download de folder en het aanmeldformulier in jouw taal op deze pagina!

Filippus opleiding
 • Flyer Filippus-opleiding 2024 (Arabisch-NL)
 • Flyer Filippus-opleiding 2024 Farsi-Nl
 • Flyer Filippus-opleiding 2024 Turks-NL
 • Aanmeldformulier Filippus-opleiding 2024 (NL)
 • Aanmeldformulier Filippus-opleiding 2024 Arabisch
 • Aanmeldformulier Filippus-opleiding 2024 Farsi
 • Aanmeldformulier Filippus-opleiding 2024 Turks
Scroll naar boven