Spring naar content

Een nieuwe familie. Verslag van het Rabita-weekend, oktober 2016

Publicatiedatum: 27 oktober 2016

Kort geleden werd het Rabita-weekend gehouden, een weekend voor Arabisch-sprekende christenen met een moslim-achtergrond. ‘Dit voelt meer als mijn familie dan mijn echte familie!’

Van 21 tot 23 oktober 2016 werd het jaarlijkse Rabita-weekend gehouden, een weekend voor Arabisch-sprekende christenen met een moslim-achtergrond. Het was dit jaar drukker dan eerdere jaren. Ongeveer zeventig volwassenen en kinderen van alle leeftijden genoten van elkaars gezelschap, ervaringen en verhalen.

Onze medewerker Haithm vertelt: “Dit is zó belangrijk voor ze. Vaak voelt iemand die vanuit een moslimachtergrond christen wordt zich eenzaam en onzeker. Hier ontdekken ze dat ze níet alleen zijn en dat hun ervaringen en hun moeiten niet uniek zijn. Het was heerlijk om mensen met elkaar te zien praten en bidden. Sommigen zijn al lang in Nederland, zoals een aantal Marokkaanse mannen en vrouwen. Anderen zijn nog maar heel kort hier en wonen nog in een azc. Midden-Oosterlingen en Noord-Afrikanen, zo verschillend in dialect en mentaliteit. Maar de deelnemers ervoeren eenheid. ‘Dit voelt meer als mijn familie dan mijn echte familie!’ zei iemand.

Henri Aoun, een Libanese voorganger die al dertig jaar in Parijs woont met zijn gezin, gaf tijdens het weekend les over ‘Oost in West’. Hoe moeten we leven met onze Oosterse cultuur en familiewaarden in deze vreemde, soms beangstigende Westerse maatschappij? Hoe moeten we omgaan met onze zonen en dochters, met onze partner? Wat is een christelijke opvoeding, of hoe ziet een Bijbelse man-vrouwrelatie er uit? Dat zijn vragen die deze mensen intens bezighouden.

Haithm: “Er was zo veel herkenning onder elkaar. En daardoor was het een bemoediging! Aan het eind van het weekend kwamen mensen die er voor het eerst bij waren naar me toe en zeiden: Schrijf mij alvast op voor het Rabita-weekend van volgend jaar!”

Een nieuwe familie. Verslag van het Rabita-weekend
Scroll naar boven