Spring naar content

Een recept voor een moment van bezinning

Bobotie is inmiddels een bekend gerecht geworden in ons land. Misschien heeft u er zich ook wel eens aan gewaagd. Met het onderstaand recept wordt het zeker een succes, maar er zit aan dit recept een verhaal dat ons uitdaagt tot een moment van bezinning tijdens de maaltijd: Hoe gaan wij als christen in ons werk met moslims om?

Het verhaal achter Bobotie

Toen de Nederlandse kolonisten onder leiding van Jan van Riebeeck van de Verenigde Oostindische Compagnie in 1652 bij de Kaap aankwamen, zochten ze slaven om het land te bewerken. Veel inheemse inwoners wilden niet voor de kolonisten werken en daarom haalde men slaven uit Nederlands-Indië. De eerste slaven kwamen in 1658 vanuit Java en andere Indonesische eilanden op de zuidpunt van Afrika aan. Door de jaren heen kregen zij een grote invloed op de Kaapse keuken, omdat de vrouwen in de keukens van de kolonisten werkten. Aan de Nederlandse gehakttaart voegden zij naar eigen inzicht ingrediënten toe. Kennelijk viel hun aanpassing in de smaak bij de Nederlanders, want Bobotie met z’n kerriekruiden, kurkuma en fruit is inmiddels een van de oudste gerechten van de Kaapse keuken en verveelt nog steeds niet!

De slaven die uit Indonesië werden gehaald waren moslim. De Nederlandse kolonisten waren christen, maar de leiding van de VOC verbood dat er zending werd bedreven onder deze Maleiers of Kaapse moslims (zoals ze vandaag genoemd worden). Het argument was dat wanneer de Kaapse moslims christen zouden worden, ze alcohol zouden gaan drinken en daardoor minder hard konden werken. Daarom wilde men om economische redenen dat ze moslim bleven en tot op de dag van vandaag zijn de meesten nog steeds moslim. Tragisch genoeg waren het de kolonisten zelf die een deel van het salaris in wijn aan hun christelijke slaven uitbetaalden! Praat er tijdens de maaltijd met elkaar over hoe het er vandaag op de werkvloer aan toe gaat? Heeft iemand moslimcollega’s? Zijn er mogelijkheden om met hen over het geloof in God te spreken of zijn er regels die je beperkingen opleggen? Voor de meeste moslims is het heel gewoon om in het dagelijkse leven over God te spreken, maar in onze westerse samenleving ligt daar een taboe op. Hoe gaan we daar creatief mee om? Hoe kunnen we op een voor moslims aansprekende manier volgeling van Jezus zijn op de werkvloer? Misschien is het de enige plaats waar je collega’s met christenen in gesprek komen.

Nodig voor 4 personen:

30 ml olijfolie
500 gr rundergehakt
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook
250 gr geraspte wortel of 1 fijngehakte appel (granny smith) zonder klokhuis
10 ml kerriepoeder
5 ml koriander
2,5 ml gember
2,5 ml gedroogde kruiden of 15 ml verse gemengde kruiden
5 ml kurkuma
2,5 ml kaneel
5 ml suiker
snufje chilipoeder
5 ml zout
1 ml peper
15 ml azijn of citroensap
2 sneden dagoud wit of bruin brood, geweekt in kippenbouillon en fijngemaakt met een vork
2 laurierblaadjes
15 ml abrikozenjam
15 gr geschaafde amandelen
Eventueel ook: 50 gr in stukken gesneden abrikozen of rozijnen, geweekt in rooibosthee

Voor de topping:

250 ml yoghurt
2,5 ml zout
snufje peper
2 eieren

Werkwijze:

Week het brood in kippenbouillon.
Fruit de uien in de olijfolie tot ze zacht en glanzend zijn.
Doe de fijngesneden knoflook en de specerijen erbij en meng die goed met de uien.
Voeg het gehakt toe en bak deze rul.
Meng de geraspte wortel of appel er door heen.
Bak alles korte tijd samen om de smaken goed te laten mengen.
Doe zout, peper, citroensap of azijn erbij en roer het geheel goed door.
Voeg abrikozenjam toe en eventueel de gehakte abrikozen/rozijnen en het amandelschaafsel.
Druk het vocht goed uit het geweekte brood en prak het fijn met een vork.
Doe het brood bij het gehaktmengsel en roer alles goed door.
Verdeel het mengsel gelijkmatig over een ingevette ovenschaal en steek er aan de bovenkant de laurierbladeren in.
Meng voor de topping yoghurt, zout, peper en eieren met een vork en giet het over het gehaktmengsel.
Bak het geheel zonder deksel 35 minuten bij 190˚C totdat de bovenlaag goudbruin is.

Serveertip:
Traditioneel wordt bobotie geserveerd met gele rijst, zoete aardappels en chutney. Ook erg lekker met groene erwten met munt en bosuiringetjes, tomatensambal of gesneden bananenschijfjes.

Recept uit “Zuid-Afrikaanse Culinaire Safari” – Marika Rentier

Scroll naar boven