Spring naar content

Op dun ijs lopen

‘Contact met moslims is soms op dun ijs lopen, maar Jezus loopt met mij mee.’

Onderstaande email ontvingen we van Annet. Zij is een van de christenvrouwen die we vanuit Evangelie & Moslims steunen om iets voor moslimvrouwen te kunnen betekenen.

Beste Harriet,

Bedankt voor jullie gebed en adviezen. Ik wil graag de mooie en moeilijke dingen met je delen die ik meemaak in mijn contact met moslimvrouwen: Een van de moslimvrouwen in ons dorp waar ik al bijna 20 jaar contact mee heb is Aisha*). Aisha komt uit een zeer streng islamitisch land. Een land waar vrouwen leven in de gevangenschap van tradities van bijvoorbeeld vrouwenbesnijdenis. Ook in Nederland hebben de vrouwen uit haar land weinig vrijheid. Ze hebben ook hier voor alles toestemming van hun mannen nodig, hebben geen eigen bankpasje etc. Maar Aisha probeert zich hieruit te vechten. Ze stimuleert ook andere vrouwen uit haar land om de Nederlandse taal beter te leren kennen en een eigen bankpasje aan te vragen. Vorige week vertelde Aisha dat ze bezoek had gehad van twee vrouwen uit haar land. “Zij zijn allebei christen. Weet jij dat veel vrouwen uit mijn land christen worden? Ik had nooit gedacht dat zulke strenge moslims christen kunnen worden!”‘En jij dan Aisha?’ vroeg ik. ‘Ja, Annet, ik geloof nu ook dat Jezus God is. Ik ben ook christen geworden’ antwoordde ze mij. “Maar pssst…dat mogen mijn man en zonen niet weten he? Anders leef ik niet lang meer”.

Dit gesprek maakt me blij en ongerust tegelijk. Blij dat ze op weg is naar de vrijheid die ze in Jezus heeft gevonden, maar bang hoe dit verder zal aflopen. Aisha zei dat ze een paar vrouwen kent die christen zijn geworden. Ze zou ze graag willen ontmoeten om dingen met elkaar te delen. We hebben samen gebeden of God hiervoor een deur wil openen.

Vanmorgen bezocht ik Aisha weer. Ze was erg nerveus en had gehuild. Gisteravond hadden twee jongeren uit onze kerk een pakket bij hen bezorgd. Haar man en zonen waren erg boos op haar geworden. Had zij misschien bij de kerk verteld dat ze niet genoeg eten hebben? Nu denken alle mensen dat zij honger hebben. Aisha wist zelf dat Jezus op deze manier Zijn zorg aan hen liet zien, maar ze was erg bang geweest dat haar man en zonen haar iets zouden aandoen.

Vanavond zal ik opnieuw naar dit gezin gaan. Ik zal proberen aan haar man uit te leggen dat we dit als gemeente doen voor alle vluchtelingen. En dat het mij spijt als ze gekwetst zijn. Ik wil hen vertellen dat ik voor hen bid zodat ze mogen zien dat God voor hen zorgt. Dit was een les voor mij. Contact met vluchtelingen of moslims is soms op dun ijs lopen. Maar ik vertrouw erop dat Jezus samen met mij op dit dunne laagje loopt.

Lieve groet, Annet

Scroll naar boven