Op bezoek bij de hoca
Onlangs waren we als medewerksters van Evangelie & Moslims uitgenodigd door een vrouwelijke ‘hoca’ voor een samenkomst in een Turkse moskee. Een hoca is een geestelijke in een moskee die les geeft en ook bij mensen thuis wordt uitgenodigd wanneer er een baby is geboren of wanneer er iemand is overleden. Zij komt dan verzen uit de Koran reciteren. Tegenwoordig zijn er dus ook vrouwelijke hoca’s, maar zij richten zich alleen op de moslimvrouwen en mogen niet het rituele islamitische gebed in de moskee leiden, dat dient een man te doen.
De hoca had gehoord over de samenkomsten van christelijke Turken die we organiseren en wilde ons graag ontmoeten. We werden warm verwelkomd met een glimlach van alle vrouwen die aanwezig waren en we kregen gelijk Turkse thee en koekjes aangeboden. Ze wezen een plek aan waar we mochten zitten. De avond dat wij er waren gaf ze Koran les aan ongeveer 14 moslimvrouwen. Allen bedekt met hoofddoek, de Koran voor zich en een schrift waarin ze aantekeningen maakten. Die manier was duidelijk beïnvloed door de Westerse cultuur en de manier waarop christenen met de Bijbel omgingen. Vroeger bestudeerde alleen de imam de Koran en leerden gewone moslims alleen de Koran reciteren, niet die zelf onderzoeken en begrijpen. Dat is in Nederland dus aan het veranderen onder moslims. De hoca leerde de Turkse moslimvrouwen de Arabische woorden die in de Koran staan goed uitspreken en legde in het Turks uit wat de Koranverzen betekenden. Ze moesten het rechtstreeks uit de Arabische vertaling lezen en niet uit de Turkse Koranvertaling of uitleg. Ze legde tijdens die les uit dat de Turkse vertalingen ‘niet goed’ zijn.
Nadat de les was afgelopen, ging een aantal vrouwen naar huis. De hoca nodigde ons uit om naar voren te komen om bij haar te zitten. De andere vrouwen die nog aanwezig waren gingen om ons heen zitten en staan. De hoca vroeg of wij ons verhaal konden vertellen. Ze waren vooral onder de indruk dat een van ons eerst moslim was, maar christen was geworden. Hoewel ze zeiden dat iedereen een eigen keuze moet maken, konden we aan de toon horen dat ze dit afkeurden. Ze zeiden ook: ‘Wat hebben wij verkeerd gedaan dat je deze stap hebt gemaakt en ons (moslims) hebt verlaten?’ Het was een spannend moment, maar we zagen het als een gelegenheid om van Christus te getuigen. We vertelden wat God in ons leven heeft gedaan en over het onderzoek dat begon met het vergelijken van de Koran met de Bijbel. Terwijl degene met moslimachtergrond vertelde, bad de ander voor een goed getuigenis. Een aantal moslimvrouwen luisterde aandachtig en sommigen stelden persoonlijke vragen, maar erg veel ruimte gaf de hoca daarvoor niet. Wel bijzonder dat men bereid was om in de moskee dit getuigenis aan te horen. Dat zal niet in alle moskeeën in Nederland het geval zijn.
Ze hebben ons uitgenodigd om vaker bij elkaar te komen, moslimvrouwen en christenvrouwen bij elkaar, om met elkaar in dialoog te gaan over verschillende thema’s. We bidden om wijsheid. We delen dit verhaal graag met jullie, zodat jullie mee kunnen bidden voor deze groep vrouwen en voor de hoca. Dat ze mogen ontdekken wie de Here Jezus werkelijk is.
De vrouwenwerkers van Evangelie & Moslims.