Spring naar content

Nodig een Syrische vluchteling uit met de Kerstdagen.

Publicatiedatum: 18 november 2016

Nu veel Syrische vluchtelingen een woning hebben gekregen en tussen ons zijn komen wonen, breekt er opnieuw een moeilijke periode voor hen aan. Laat hen ervaren dat ze welkom zijn, nodig hen uit tijdens de kerstdagen.

In 2015 was er veel aandacht voor de enorme vluchtelingenstroom die vanuit Syrië via Turkije en Griekenland naar West-Europa kwam. Duizenden kwamen in ons land terecht. De meesten kregen vrij snel een verblijfsvergunning en daarna een woning ergens in ons land.

Minder zichtbaar maar dichterbij

Vandaag zijn de Syrische vluchtelingen veel minder in beeld, toch zijn ze veel dichterbij gekomen. Ze wonen nu tussen ons, bij u in de stad, de wijk of misschien in uw straat. Laten we hen niet vergeten. Juist nú staan ze voor de opgave om een nieuw thuis te vinden in onze samenleving. Juist nu beginnen ze te voelen wat ze allemaal verloren hebben. Wij mogen hen uitnodigen om deel uit te gaan maken van de geloofsgemeenschap van onze eigen kerkelijke gemeente. Zoiets begint in het klein: door persoonlijk contact te zoeken.

De buren horen erbij

In Syrië is het de gewoonte dat christenen en moslims hun buren uitnodigen bij de feestdagen. Als u dat doet met de kerstdagen zal dat dus zeker gewaardeerd worden! Met het aanbieden van iets dat u bijvoorbeeld zelf vers hebt gebakken kunt u bij hen aanbellen en uitnodigen voor een maaltijd omdat u het Kerstfeest viert.

Misschien heeft u geen Syriërs in uw straat, maar ontmoet u wel Syrische ouders bij de school van uw kinderen. Dat is een prima moment om nader kennis te maken. In de oosterse cultuur is het dan het beste om eerst eens bij hén thuis te komen. Daarmee eer je de ander en op bezoek luister je naar het levensverhaal van de ander.

Kerst in de kerk

Een andere mogelijkheid is om als kerk een kerstmaaltijd te houden. Wanneer je als kerk taalhulp biedt of helpt bij de voedsel- of kledingbank, ontmoet je nieuwkomers die je kunt uitnodigen. Veel nieuwkomers zijn nog eenzaam en hebben behoefte om mensen te leren kennen en deel te worden van een nieuwe gemeenschap.

Vertellen over Jezus is normaal

Het spreekt vanzelf dat je rekening houdt met moslims als ze bij je thuis komen en dat je hen dus geen varkensvlees of alcohol aanbiedt. Moslims verwachten echter niet dat u iets achterhoudt van het christelijke geloof. Integendeel, het is voor hen vanzelfsprekend dat we tijdens de kerstdagen met bewondering en dankbaarheid over de komst van Jezus spreken. Bij een maaltijd bij je thuis kun je dan ook net als anders bidden, een bijbelgedeelte lezen en iets zingen. Bij de downloads rechts vind je daarvoor een bijbelgedeelte en wat liederen in het Arabisch.

Help mee, ook ná Kerst!

Als Evangelie & Moslims zijn we natuurlijk zelf ook volop actief onder Syrische vluchtelingen, het hele jaar door!

Wilt u dit werk steunen? Graag! 

.

CAwdEAwUUkNCX0Einline0248625dead50fdb13c7d5f293503e67f
Scroll naar boven