Spring naar content

Liefdewerk, in overvloed!

Als je alles in overvloed hebt: geloof, het voeren van het woord, kennis, ijver en liefde, laat dan zien dat je ook bij het liefdewerk overvloedig weet te geven (2 Korintiërs 9:7-8).

Mijn naam is Hetty en ik heb een gezin met 3 kinderen. Ongeveer 22 jaar geleden kregen we een huis in een multiculturele wijk in een middelgrote stad. Na de bevalling van de eerste ging ik veel naar buiten om kennis te maken met mijn buurtgenoten. De jaren daarna zat ik veel bij de zandbak met mijn kinderen om andere kinderen en ouders te ontmoeten. Ook om te wennen aan mijn nieuwe buurt, want het was niet een buurt die ik zelf uitgekozen zou hebben. Mijn man en ik hebben het als leiding van God ervaren dat we hier geplaatst werden. We kwamen bij JmeO vandaan en kregen dit huis binnen een week.

We hebben veel mensen zien komen en gaan en waren betrokken bij hun leven. Het waren veelal de kleine dingetjes die we samen deden. Dingen die iedereen kan doen, zoals wegwijs maken in de samenleving, oppassen op de kinderen, belangstelling tonen op kookgebied, iets met onze auto ophalen, of mensen wegbrengen die zelf geen auto hadden. Allemaal kleine dingen.

Inmiddels gaan onze kinderen hun eigen weg en heeft ons leven een heel andere draai gekregen. Een aantal jaren geleden is er in onze stad een azc gekomen en zijn we naar de internationale kerk gegaan waar elke zondag een andere kerk de dienst verzorgt. We vonden het belangrijk dat er mensen aanwezig zouden zijn als aanspreekpunt.  We proberen er vooral te zijn voor de christenen die lang moeten wachten zoals de Iraniërs, Afghanen en Armeniërs. We willen hen hoop brengen en een goede tijd zodat ze het geestelijk vol kunnen houden en een getuigenis mogen zijn voor de moslims in het kamp. Christenen die zelf een moslimachtergrond hebben, begrijpen beter dan ik hoe zij leven en denken.

Wat wij doen, kan iedereen doen, als je weet wat de talenten zijn van vluchtelingen en nieuwkomers of wat ze nodig hebben om daar mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld om ze te introduceren bij een sportvereniging. Vaak is er wel iets te regelen als korting of gratis lessen. Of het regelen van een fiets, het wijzen op de mogelijkheden om naar goede plekken te gaan buiten het azc zoals de bibliotheek of de kerken die activiteiten overdag hebben en het uitleggen van ingewikkelde brieven die ze krijgen. Bid met ze en leg de Bijbel uit. Er zijn tal van dingen die je kunt doen.

Ik hoop en bid dat God nog veel meer vrijwilligers gaat toevoegen want vluchtelingen en nieuwkomers hebben het nodig dat er betrouwbare mensen met hun meelopen in deze vreemde samenleving waar ze aan zullen wennen. Geef en je zult ervaren dat je altijd genoeg zal hebben om te geven, want God heeft de blijmoedige gever lief!Scroll naar boven